Thursday, 28 August 2014

Mstar - Forever Love

Assalammualaikum..
Hye all...

Dah lme asenye x update blog nie... nak taw knapa..???
Sume sebab game mstar laa.. maen game.. smpai tgal sume bende laen.. ^_^

Korang nk join maen x..?? download la game nie.. pas tuh add lia.. jgn addicted sudah...
Haaa.. nie id lia.. mohon add rmai2x.. 

Id : ‡•MršÃmšh㕇


Tpi.. lia dh taken laa.. haha.. 
Taken by who..?? 
Oke im taken by Amriezal.. 
‡•MršÃmšh㕇 <<<< nie combination nme lia n cple lia.. ^^ sweet x..?? haha

<<<<  Haa.. nie cple lia.. Chumell x..?? 

Sepanjang cti sem 2 bulan nie.. lia terjumpe dgn cik amriezal dlm game mstar nie.. im so into u cik amriezal.. love u damn much.. ^^
What make me happy.. ?? He said he love me too... Dun jelly2x ya...
Tapi tuh laaa.. budak nie.. kuat jelez.. x leh tgok lia maen game ngn laki laen and he warning me... x leh ade scandal dlm game !! 
cute rite..??

Rambut, baju, seluar... sume dye blnje.. ermmm... dun spend ur money 4 me dear... i wan ur time not ur money....

Tapi.. lia sedih laa.. cti sem dh nk abez.. terpaksa tgal kn si dia... 
X dpt nk teman mcm nie dah.. x dpt nk tggu dye hari2x dh... x dpt nk lyan kerenah dye yg "chumell" tuh.. :(

Ape2x pn.. thankzz dear.. u make my life colourful.. 



Awak... 
cti sem sye dh nk abezz... sye x dpt teman awak cm selalu dh...
klu sye dh jrg on nnty awak jgn lupe sye lak.. awak jgn curang taw.. ><
thankzz sbb bnyak spend mse maen ngn sye.. sye syg awak sgt2x..
awak jgn gado2x dlm mstar.. jgn sedih2x.. jgn bosan ea.. cri laa kwan bnyak2x.. sbb klu sye x on nnty.. kwan awak leh teman awak.. sye nak awak heppi elwez ^^
sorry sbb pnah uat awak terluka.. uat awak mngis spnjng kite cple nie..
awak tuh.. jgn kuat jelez sgt.. oke..??

dah sebulan kite cple.. ^^
paling lme pnah awak cple kn..?? leh sye nk jd yg terakhir awak cple lam game..?? 
boleyh x awak...?? boleyh la boleyh laa.. haha...
awak.. jgn maen game sgt ea.. awak kne rest jg.. kne ckup tdo.. jgn skit2x ea.. ^^
jnji taww.. ><

I will forever love u dear... 






Friday, 21 February 2014

Tukar Status "Dalam Pembiayaan" Ke "Tamat Pembiayaan" | Lepasan Diploma Yang Ingin Memohon PTPTN Bagi Kemasukan Degree | 2014

Assalammualaikum..
Entry kali nie khas untuk sahabat saya “Nor Fariza Sam”  yg bertanya mengenai cara nak apply
 PTPTN untuk degree… dye ckp dye x leh nk apply..
Sooo sye tnye larhh status “dalam pembiayaan” or “tamat pembiayaan”..??
Of coz lar dye jawab still dlm pembiayaan sbb 2 x lehh nk apply PTPTN utk degree.
Untuk makluman korang semua.. korang kne tukar status “dalam pembiayaan” ke “tamat pembiayaan, lepas 2 baru korang leh apply PTPTN macam biasa.. tp kene beli no pin dulu oke..
 x bli no pin pn x lehh apply jg.. ^_^
Okey.. lia nak share cara nk apply PTPN bagi lepasan diploma..!!! Jangan penink2x kepala..
Mudah je…Sebelum korang apply PTPTN korang kne daftar akaun SSPN-i dulu…
 kawan2x lia yg ckp macam 2... tapi lia x taw larh lia ada akaun SSPN-i or x..!!
Sbb lia boleyhh je apply PTPTN… (ase macam x de je akaun SSPN-i) Haha...
 Tapi korang buat lar yea.. Sebab bila korang click < PTPTN > akan keluar macam nie :-


Click “ok”..

* Maklumat tambahan..


Lepas 2 login akaun PTPTN


Tapi.. korang lupa password..???
Jangan risau juz “Reset Password” or click "Terlupa kata laluan?" nnty dye akan antar password
dkt email…
Password email pn korang lupe..?? ish3x.. soooooo korang kene call PTPTN bg taw masalah.
*Pegawai PTPTN akan tukar kata laluan korang kepada IC korang…

No. Hotline PTPTN :- 03-2080 4455

Dah boleh log in..???
Klik senarai pendaftaran make sure status “tamat pembiayaan”..


Status masih "Dalam Pembiayaan"..???
Soooo korang kene call PTPTN suruh tukar status korang dari “dalam pembiayaan” ke “tamat pembiayaan”…  No Hotline PTPTN mcm dkt atas tdi oke.. !!!

Status korang dah bertukar kepada "Tamat pembiayaan"…???
Sooo korang dh boleh daftar permohonan PTPTN untuk degree…
Click “pendaftaran baru”
Then akan kuar macam nie :-
Then korang isi maklumat mcm yg ade dkt slip bsn mse korang beli no pin 2..
Click “Daftar”

Then korang isi lar maklumat pembiayaan (butiran peribadi, pekerjaan, ibu bapa kandung,
penjaga, kursus, kelayakan) mcm biasa... Oke..?? Then "pengesahan permohonan"... 


 Smpai sini je entry lia... 
Hope mmbantu..
^_^


Thursday, 20 February 2014

Bayi Menangis Dalam Perut

Assalammualaikum..
Tibe2x mlm nie ase nak post pasal bayi menangis dlm perut..
Knpa bayi menangis..???
Nie bkn cerita hantu tapi cerita mngenai kes menggugurkan bayi yg dihasilkan dari hubungan yg haram…
X kesian ke korang dekat baby 2..???
Suami isteri yang laen sibuk cari jalan nak dptkan anak.. Tapi korang sng2x gugurkan bayi.. buang bayi..
Korang x teringin ke nak tgok baby 2..???
Pernah x korang fikir perasaan baby 2.. wlupn dye x boleyh berckp.. tapi dye ade perasaan.. !!!
Jangan buat dye mcm binatang... dye x bersalah…


Dengarlah rintihan bayi ini….
 Ibu…
 panjang adik baru 2cm, tapi adik sudah ada dalam badan ibu… Adik sayang ibu , bunyi  degupan jantung ibu menjadi muzik terindah yang menemani adik dlm perut ibu…
Ibu…
adik dah boleh merasa jari jemari, adik seronok sangat ibu… nanti kalau adik dah keluar, ibu janji nanti kita main sama-sama ya… adik x sabar nak jumpa ibu…
Ibu…
wlaupun adik belum tahu jenis jantina adik, tapi apa2x pun adik harap ibu & ayah bahagia apabila adik dilahirkan... Jangan menangis ya ibu, kalau ibu menangis, adik juga ikut menangis… sbb adik saying ibu…
Ibu…
 rambut adik dah mula tumbuh, adik dah boleh menggerakkan kepala ke kiri dan kanan… x lama lagi adik boleh jumpa ibu.. Ibu tggu adik ya…
Ibu..
tadi ibu jumpa doktor ya, doktor cakap apa ibu..??? Αpa benda D&C tuu ibu.??? Doktor takkan apa2xkan adik kan ibu..???
Ibu…
Ibu jumpa doktor tu lagi ya..? Kenapa ibu jumpa doktor 2 lagi..? Ibu, tolong bagi tahu doktor tu, adik di sini sihat-sihat saja..!
Ibu…
Kenapa doktor tu masukkan benda tajam..? Benda tajam tu mula memotong rambut adik, Ibu tolong adik, adik takut..!! Benda tajam tu memotong kaki adik pula, sakit ibu.. Walaupun adik dah tiada kaki, tp adik masih ada tangan yang boleh memeluk ibu.. Ibu, kenapa benda itu sekarang memotong tangan adik, ibu tolong adik..!! Mcm mana adik nk peluk ibu..??? Adik janji tak akan nakal-nakal dengan ibu..
Ibu…
Walaupun sekarang adik sudah tiada tangan dan kaki…
adik masih ada mata dan telinga untuk melihat senyuman ibu, mendengar suara ibu…
Tapi …
 Benda itu sekarang sudah mula memotong memutuskan leher adik…
 Ibu..
 Maafkan adik ibu.. Berilah adik kesempatan utk adik hidup, adik sayang ibu, adik teringin nak jumpa ibu, nak memeluk ibu, dengar suara ibu, main dengan ibu..
Ibu…
 adik di sini sihat-sihat saja, adik dah berjumpa dengan ALLAH di Syurga, ALLAH dh mengembalikan semua organ tubuh adik yang dipotong benda tajam itu.
ALLAH telah menyuruh bidadari menjaga, memeluk, memegang tangan, mengendong adik dengan lembut, dan lalu ALLAH membisikkan, memberitahu apa itu D&C..
 Kenapa ibu tetap melakukannya..? Kenapa ibu tak nak bermain dengan adik..? Αpa salah adik bu..?

Ibu bertaubat ya, semoga ALLAH menempatkan ibu di sini, nanti kita main-main disini, dan jangan lupa ajak ayah juga ya ibu.. Adik tunggu ibu di sini..

Running Man Member Profile | 2014

Assalammualaikum..
Untuk pegetahuan korang semua.. Lia nie peminat setia "Running Man"..
Semua episode lia tengok.. Sekarang dh episode 185.. !!!
Lia suke tgok RM nie sebab lawak n x bosan.. Pengubat dikala sepi oke..
kalau putus cinta tgok RM nie pn boleh lupe perasaan sedih 2.. Haha..
Tapi korang kenal & tau x pasal member2x dlm RM..??
Muke nmpak mcm mude je kn.. tp taw x bpe umur dyeowg..??
Haaaa.. Jom kenali RM member...
^_^

Name : Ji Suk Jin (지석진)
DoB : 10 Mei 1968
Age : 46 years old
Nickname : Big Nose Hyung (왕코 형님), Impala, Easy Brother, Jaesuk Sunflower, Race Starter
Occupation : MC, Comedian
Debut : Year 1992 with the Single ‘Smile in the Gloomy Afternoon
About Suk Jin : RM member yg paling tua n weakest.. stiap kali start game selalu dia keluar dulu.. smpai digelar "Race Starter". Dia nie best friend Jae Suk.. digelar juga sbgai Big Nose Hyung sbb hdung dye yg besar. Dia pnah gune hdung dye utk maen game oke.. Daebak..!





Name : Yoo Jaesuk (유재석)
DoB : 14 Agustus 1972
Age : 42 years old
Nickname : Grasshopper, National MC, YooHyuk, Yooims/Yoomes Bond, Yooruce Willis
Occupation: MC, Gagman
Height : 178cm
Weight : 65kg
About Jae Suk : RM member yg paling suke bagi hadiah dkt guest wlupn dye yg menang. Baek giler..!! Dia digelar grasshopper sbb suke green colour. Klu dlm games famous dgn water shoot gun. Jae Suk bnyak knowledge n seorang MC yg sgt lawak. Dia senang dibuli.. especially dgn Jong Kook..



Name : Kim Jong Kook (김종국)
DoB    : 25 April 1977
Age : 37 years old
Nickname : Sparta, Commander, Kookie~<3, Tiger, Our Hyung (우리형)
Occupation : Singer
Height : 178cm
Weight : 70kg
About Jong Kook : RM member yg paling berani n kuat. Terkenal dgn muscle dye yg bsar. Kuat berleter, suke marah2x n sukebg arahan. Dia paling lemah dgn perempuan. Bila Jong Kook group skali dgn Haha n Gary.. other member akan pgil dia owg as "Jong Kook and Kids". 





Name : Kang Gary (강개리)
DoB   : 24 Februari 1978
Age : 36 years old
Nickname : Monday Boyfriend, Peaceful Gary, Gaecholas Cage, Gary Sswi
Occupation: Rapper
Height: 174cm
Weight: 70kg
About Gary : RM member yg selalu menang individual race. Yg paling best dia dpt g Europe. Gary nie digelar Monday Boyfriend sbb dia suka Ji Hyo n selalu jelez bila Ji Hyo group dgn laki laen atau pn buat x taw dekat dia. Gary juga dikenali dgn muka yg ugly..?? I dont think so.. He is not ugly.. !! ape yg aq suke dekat Gary nie.. dye sweet n pndai jaga Ji Hyo. I wish I could have bf like Gary. Stress!!!


Name : Haha (하하)
DoB : 20 Agustus 1979
Age : 35 years old
Nickname : Haroro, Groom Roro, My Brother (내동생)
Occupation : Actor & Singer
Height : 168cm
Weight : 68kg
About Haha : RM member yg paling childish, crazy n he love pororo. Haha suke act jadi main actor dlm filem masa dye alone.. Jong Ki n Ji Hyo pn pernah join skali.  Dia akan stop acting bila Jong Kook marah. Haha is a member yg pling rapat dgn Jongkook n paling pendek. Dia juga digelar playboy sbb bila ada guest perempuan msti dye kata "Saranghae".




Nama : Song Jihyo (송지효)
DoB : 15 Agustus 1981
Age : 33 years old
Nickname : Mong Jihyo, Ace Jihyo, Song Jiyok, Monday Girlfriend
Occupation : Actress
Height: 168cm
Weight : 52kg
About Ji Hyo : RM member yg selalu blank sbb 2 dye digelar MissBlank. Dia satu2xnya member perempuan dlm RM. Soo bila ada guest perempuan mesti dia diabaikan. Ji Hyo nie pandai, cantik n selalu menang gold..!! She is Monday Girlfriend n always couple with Gary bila kena group 2 orang.




Nama : Lee Gwangsoo (이광수)
DoB   : 14 July 1985
Age : 29 years old
Nickname : Framer Gwangsoo, Girrafe, Easy Brother, Betrayal
Occupation : Actor
Height : 193cm
Weight : 73kg
About Kwang Soo : RM member yg pling tggi n suke "frame" member2x yg laen. He is also the weakest RM member.. sbb selalu keluar awal dari game. Dia juga terkenal dgn "betrayal" sbb selalu betray the others member.






Nama : Song Joong Ki (송종기)
DoB : 19 September 1985
Age : 29 years old
Nickname : Activ Joongki, Flowerboy Joongki, Brain Joongki
Occupation : Actor
Height: 178cm
Weight: 65kg
About Joong Ki : RM member yg paling handsome or dikenali as "Flower Boy". Dia jg mmpunyai IQ yg tggi. Joong Ki active dlm RM n pndai selesaikan games. tapi dia bkan lagi RM mmeber sebab dia dh keluar dari program nie since episode 41. RM member menangis bila Jae Suk tell them that he gonna leave RM show. Lia pn menagis juga.. :'( Miss him a lot..!!





Lia harap sgt2x x akan ada RM member yg tggalkan show nie. Laen sgt rasanya bila salah seorang dari RM mmber x ada. Teruskan RM show sebab ramai yg suke tonton show nie. Chayok2x.
Sampai sini je kowt entry kali nie.. x de idea dh nak tulis ape. bahasa pn rojak2x..
Cowie ea.. Hope u enjoy reading my entry.
^_^